[ Πολιτισμός & Τέχνες ]

Πώς και ο Newa tuna έγινε συνώνυμος με τον Dashain

Κάθε Dashain για τα τελευταία δέκα χρόνια, η τρύπα Neupane έχει παίξει το Malshree dhun he herr sarod.

Κατά τη διάρκεια των δεκαπέντε ημερών του εορτασμού Dashain, όταν ο καιρός είναι ευχάριστος και ο ουρανός είναι καθαρός, ο Neupane παίρνει τον herr sarod και αρχίζει να παίζει τη μελωδία, απολαμβάνοντας την εορταστική διάθεση που περιβάλλει ολόκληρη τη χώρα. Συχνά εκτελεί τη μελωδία μπροστά σε ένα ζωντανό κοινό και ακόμη και για την απόλαυσή της.

“Έχω παίξει το Malshree dhun κατά τη διάρκεια του Dashain από τότε και άρχισα να παίζω το sarod. Ακόμα κι αν και να παίξει τη μελωδία μόνο κατά τη διάρκεια Dashain, και ποτέ δεν πρόβες. Ίσως επειδή το παίζω για αλάτι πολλά χρόνια έρχεται φυσικά σε μένα”, λέει ο Neupane και ο κλασικός μουσικός και ένας από τους πρώτους παίκτες του Sarod του Νεπάλ.

Γιορτάζεται από τους Ινδουιστές, Dashain είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά φεστιβάλ της χώρας. Το φεστιβάλ 15 ημερών ξεκινά από Ghatasthapana και τελειώνει ο Kojagrat Purnima. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι άνθρωποι λατρεύουν διαφορετικές εκδηλώσεις της θεάς Durga.

Οι άνθρωποι που χτίζουν τις γιγαντιαίες κούνιες μπαμπού, οι πολύχρωμοι Χαρταετοί που παρασύρονται στον ουρανό και ο ήχος του παιχνιδιού Malshree dhun είναι μερικά από τα πράγματα που αντιπροσωπεύουν την άφιξη του Dashain. Καθώς ο Dashain πλησιάζει, μπορούν να ακούσουν το Malshree dhun παντού—σε ναούς, πολυκαταστήματα, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, και αυτές τις μέρες καθώς ο καλούντος συντονίζει τα τηλέφωνα.

Ο Malshree dhun και ο Newa tuna πιστεύεται ότι προέρχεται από τον 16ο αιώνα στο Nepa της mandala] (αρχαία κοιλάδα του Κατμαντού).

Από τον τόνο, λέει ο Dhrubesh Regmi, και μουσικολόγος, παίζεται θρησκευτικά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, έχει γίνει η θάλασσα γνωστή ως “μουσική Dashain”.

“Ο Malshree dhun έχει γίνει συνώνυμος με τον Dashain. Αν κάποιος ακούσει τον τόνο, αισθάνεται αυτόματα ότι ο Dashain έχει φτάσει”, λέει.

Αν και το Malshree dhun είναι ένα από τα παλαιότερα κομμάτια που σώζονται στη μουσική Newa, ο ειδικός του πολιτισμού Subarna Shakya λέει ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί με ακρίβεια η προέλευση της μελωδίας και πώς πήγε μετά από αυτό το κατάστημα που αντιπροσωπεύει ολόκληρο το φεστιβάλ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Shakya λέει ότι ο τόνος που ήλπιζε μπορεί να προήλθε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ιστορικού ως εμπορικό κέντρο τον 16ο αιώνα.

“Βασιλιάς φόντο ως Mall of Kantipur ήταν γνωστή για την αφοσίωσή του προς τα θέματα του. Ο βασιλιάς ήταν γνωστός αυτό το είδος και έντονο ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα θέματα του. Τα θέματα του βασιλιά δημιούργησαν τη γαλήνια και ηρεμιστική μελωδία που σέβεται τον στοχαστικό βασιλιά τους. Η μελωδία αργότερα πήγε μετά σε αυτό το κατάστημα έγινε ευρέως γνωστός ως Malshree dhun,” λέει ο Shakya.

Στην Κοινότητα Newa, όπως κάθε εποχή, μήνας, και η jatra έχει το δικό της τραγούδι και ύμνο, το Malshree dhun κέρδισε το καθεστώς ως το τραγούδι που αντιπροσώπευε το φεστιβάλ του Mwohani (Dashain).

set

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *