Hur känns det att sova på de dyraste fjädrarna i världen?

Omedelbart en övergiven och isolerad ö framför Island i mer än tusen år samlar de dyraste fjädrarna i världen. Men Vikingarna visste hur man uppskattar fjädrar gavke, och quilt av fjädrarna kostar mer än 4000 Euro.

I viken Brejdafjord, på en liten ö framför den isländska platsen Stikisholmur, varje sommar hundratals människor flyttar runt i sökandet efter den dyraste arbete i världen. Ett kilo fjädrar gavke, en art av havsankor, kan kosta flera tusen euro. Fjädrarna på samlingen med den levande fågeln, de är strikt skyddade. Till honom kommer hans dagliga tortyr tittar på klipporna, i djupet och på det höga gräset, som har ön täckt.

En tradition sedan vikingarnas tid
Dessa sällsynta fåglar, deras livsmiljöer, i utkanten av Arktis lämnar i maj och de bo på en sällan befolkade delar av Islands kust. Samtidigt lämnar en fjäder spår. För många är det en möjlighet att fixa hushållsbudgeten genom att sälja ett av de varmaste naturmaterialen i världen. Prtiom samlarna följer strikta regler.

”När är ägg i nästet, vi tar bara en liten del av fjädrar, och resten får vi när fåglar lämnar boet, säger Earl Fridriksdotir, chef för företaget ”King ajder”, en av de största exportörerna fjädrar gavke. Fåglar fjädrar brukade göra honom ägg upprätthålls vid önskad temperatur.

Traditionen att samla fjädrar på ostrvcetu Bjarneyjar har hiljadugodišnju tradition. Det finns fjädrar från ett övergivet bo gavki som samlar sedan vikingarnas ankomst i den 9: e. talet.

Gavka på ön under skydd sedan 1847 är jakt och insamling av ägg av havsankor strängt förbjudna. Fåglarna hotar dock fortfarande många naturliga fiender. Med tiden, eftersom han tror Jon Fridrikson, Erlin bror, fåglarna rör sig i närheten av de människor som gör rovdjur.

Täcke av 4.350 Euro
Förutom den mödosamma samlingen, orsaken till det höga priset gavkinog fjädrar och komplex process av bearbetning. Fjädrar torkar först i solen och steriliserar sedan vid en temperatur av 120 grader. Därefter renas ytterligare i speciella anordningar. Fjädrarna i slutet av extra ren för hand, och sedan en gång desinficera.

Enkel täcke med 800 gram gavkinog fjädrar kostar ca 4,350 Euro. Kunderna är ofta människor som arbetar för att skydda naturen, eftersom att fjädrar är den enda som inte förekommer som en sidoprodukt mijesne industrin.

Ett år i hela världen samlas bara fyra ton fjädrar, vilket är en försumbar mängd jämfört med 175 000 ton fjädrar från konventionella källor. Tre fjärdedelar gavkinog fjädrar kommer från Island, och resten av insamling i länder som också ligger i närheten av Arktis.

Lämna ett svar